mandag den 23. marts 2020

Corona aftale med bankerne

Hvad kan du forvente dig af bankerne som virksomhed:

Erhvervsministeriet - igen ret tydeligt med et enigt folketing bag sig, har indgået en aftale med bankernes organisation- "Finans Danmark"

Det har nok været lidt som at sparke en åben dør ind, for bankerne har for manges vedkommende allerede inden meldt ud, at de bakker op om deres kunder.

Det vil givet på nogle områder være delvist forskelligt fra pengeinstitut til pengeinstitut, hvordan de helt konkret vil agere men selv aftalen siger:

Aftalen bekræfter, at banker og realkreditinstitutter erklærer de ønsker at leve op til samfundsansvaret, og er klar til at hjælpe både private og erhvervskunder. hånd i en svær situation.

Det er afgørende, at den sikrer tilstrækkelige lån og likviditet til i øvrigt sunde virksomheder og privatkunder.

På erhvervssiden udvider de lånerammen og vil sikre, at de statslige garantiordninger rulles ud på rimelige vilkår. 

Bankerne har fået frigivet en pulje afsat til Cyklisk kapitalbuffer, hvilket øger deres udlån grundlag meget. 

Hertil afsætter staten midler til via vækstfonden at kunne yde statsgaranti for sådanne lån. Lånerammen sættes op til ialt 25 mia kr med garanti, og bankerne vil givet være indstillede på at udnytte denne låneramme

I aftalen bekræfter bankerne, at de vil udnytte disse penge til at sikre lånekapital til sunde virksomheder. Her vil nogen nok blive skuffede, og mene, at de vel er sunde, men det er stadigt en del af aftalen, at bankerne skal foretage en seriøs vurdering af kreditværdigheden.

Bankerne bekræfter at ville gå ud fra, at kompensationsordningerne som er stillet til så de i deres kreditgivning lægger til grund, at kompensationsordningerne bliver en realitet efter de fastsatte regler. Dermed kan firmaer ofte få et lån, der vil dække det beløb som seriøst kan forventes kompenseret fra staten, nu hvor det givet kan tage nogle uger, inden de faktiske kompensationer overhovedet kan begynde.

Udgangspunktet vil givet være, at du skal kunne vise, at du drev en virksomhed, inden corona krisen, der kunne klare sig selv inden og kan forvente at klare sig selv igen, på den anden side af krisen, så lånet kommer ikke til at kunne dække alm. underskudsgivende virksomheder.

Privatkunder vil kunne søge henstand på forbrugslån, billån og bankboliglån, hvis følgerne af coronavirus for en stund har bragt dem i en svær økonomisk situation. Igen vil det være en vurdering af, at det ER corona krisen som ligger til grund for behovet, ikke at man allerede inden, ikke kunne betale sine lån.

Banker og kreditforeninger vil også se på muligheder i form af ændringer i realkreditlån, og f.eks give mulighed for midlertidig afdragsfrihed, belåning af friværdi og forlængelse af løbetiden i de tilfælde, hvor det er relevant. 

Det vil også være en mulighed, at pengeinstitutterne f.eks stiller en ny kassekredit eller midlertidigt overtræk til rådighed til at dække ydelsen på et realkreditlån, da ikke alle realkreditlån automatisk kan tilbydes afdragsfrihed. 

Alle private kunder og virksomheder, hvis økonomi er påvirket af corona-udbruddet, omfattes af forståelses aftalen som løber i første omgang indtil sommeren

Bankerne har også erklæret sig villige til at genoverveje allerede planlagte udbyttebetalinger og aktietilbagekøb.

Forståelse erklæringen indebærer også at, bankerne i lyset af den alvorlige situation genovervejer deres udbyttebetalinger. 

Her vil der igen kunne vise sig individuelle forskelle. Dels er der jo tale om penge indtjent i 2019, dels har de fleste bankationærer været blandt de hårdest ramte på aktiekursen, og endeligt er det jo ikke bare gamle mænd med høj hat og Rolls Royce i garagen som er aktionærer, men i meget vidt omfang helt almindelige mennesker og mange pensionskasser.

Det må dog nok forventes, at mange banker undlader udbyttebetaling til aktionærerne.
På samme vis er der forståelse for, at bankerne også i denne situation, i videst muligt undgår tilbagekøbsprogrammer for egne aktier.udt en hjælpende hånd til deres kunder. 

Der er allerede mange banker, som har meldt ud overfor deres kunder med afdragsfrihed og andre tilbud, og f.eks har Danske Bank i mange fald allerede tilbudt højere kassekreditter og bedre lånerammer mm - ligesom man også nu ser mange banker aflyse negative renter for små og mellemstore virksomheder. 

Det er et punkt man givet ellers med fornuft kan tage op med sin bank.

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.


SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

Ingen kommentarer:

Send en kommentar