søndag den 15. marts 2020

Corona nyt for erhverv



Lyn resultat af 3.parts forhandlinger 15/3-2020: 

På pressemøde er der i dag bekræftet indgåelse af en meget stor aftale med hjælp til de lidt større virksomheder som står overfor at måtte fyre medarbejdere.

Der er tale om en helt bred aftale, inkluderende både arbejdsgiverside (DA, DI, DE) og arbejdstagerside (LO) – og det er et meget hurtigt indgået forlig, som alle parter, i lyset af situationens alvor – har valgt at stille sig bag. 

Dette har også været helt nødvendigt, da mange virksomheder ellers, allerede nu, ville starte fyringer i meget stort omfang.

Det er min opfattelse, at meget få lande, vil kunne skabe en så omfattende aftale, som så hurtigt kan godkendes af både arbejdsgiverside og lønmodtagerside. Det er ”Den danske model” som, også her, viser sin styrke.

Alt tyder også på, at aftalen får helt bred opbakning i folketinget, fra yderste venstre til yderste højre, og at den ikke mødes med modstand fra EU som konkurrenceforvridende statsstøtte.

Jeg orienterer her efter bedste evne om ting af betydning for virksomheder – uden ansvarspådragelse for evt. fejl.

  • Tilbageregnet fra 9. marts kan firmaer – begrænset til de, som hjemsender 30% af medarbejderne, eller mere end 50 medarbejdere, uden fyring - men med løn, blive dækket ind af staten, med op til 75% løn som så betales af staten, dog maksimum 23.000 pr måned – De første 5 dage skal lægges som ferie eller afspadsering, som medarbejdernes bidrag. For timelønnede er grænserne 90%, dog 26.000 kr. (svarende til personerne ikke modtager feriepenge mm på denne løn)

    Om ikke jeg har fattet erhvervsministeren galt, så har regeringen allerede nu 16/3, 2 dage efter - forslag om at Horestas medlemmer - hoteller og café´er skal kunne kompenseres med 90% i stedet for 75% - da de ellers vælger generelt at fyre. Mere følger når jeg ved mere.
  • Direktører og ejerleder kan ikke være omfattet - da de vel ikke kan give tro og love erklæring for sig selv - jvnf. Dansk erhverv der skriver                                                  Direktører er omfattet som funktionærer, såfremt de ud fra en almindelig ansættelsesretlig vurdering må anses som lønmodtagere omfattet af funktionærloven. Ejere eller medarbejdere med væsentlige ejerandele vil ikke være omfattet af lønkompensationsordningen, da disse ikke anses for lønmodtagere LINK
  • Da det er arbejdsgiverne som modtager kompensationen ved hjemsendelse, så vil ordningen omfatte alle medarbejdere, organiserede som ikke organiserede, og helt uanset dagpengeret eller ikke dagpengeret.
  • Erhvervsstyrelsen arbejder på at kunne modtage de første ansøgninger medio uge 13 og begynde at udbetale de første lønkompensationer ugen efter. 
  • Virksomhederne skal efterfølgende med revisorbistand dokumentere, at de pågældende korrekt har været hjemsendt og at de var ansat per 9/3 2020 senest. Er der en faglig repræsentant på virksomheden, så skal denne medunderskrive.
  • Pakken omfatter så ikke de mange helt små virksomheder, enkeltmandsvirksomheder, som ikke har ansatte. På pressemødet blev det stillet i udsigt, at der blev arbejdet på at finde løsninger på det område. 
  • Pakken skal godkendes i EU af hensyn til EU statsstøtteregler, men EU har allerede indikeret fleksibilitet og det forventes at ordningen godkendes.
  • Fyrer arbejdsgiveren en eller flere medarbejdere af økonomiske årsager, træder virksomheden ud af ordningen, som pres på de virksomheder som vælger at fyre frem for at træde ind i ordningen. Ordningen kan ikke kombineres med fyring af nogle, og hjemsendelse af andre, ud fra det som fremgår nu og her. Fyring af andet end økonomiske årsager, ex manglende samarbejdsevne, direkte fejl osv er fortsat muligt, men, vær helt sikker på, det ikke kan hævdes at være af "økonomiske" årsager.
  • Ordningen gælder bagud fra 9 marts og frem til 9. juni, i 3 mdr. med andre ord.
  • Der er meget få krav til dokumentation af årsag bag hjemsendelsen.
  • Denne ”pakke” koster fællesskabet 3- 4 mia. samlet – som hidtil største indgreb hidtil under Corona krisen. Bedømmelsen må være, at disse penge på bare lidt sigt vil være rigtigt godt givet ud.
Forventningen er, at det KAN omfatte omkring 70.000 ansatte, uden dette er et loft. Bliver det antallet, vil den aktuelle omkostning for det offentlige, inkl. besparelse af dagpenge til de berørte være omkring 2,6 mia. men der er ikke sat nogen overgrænse for hvor mange der kan blive omfattet.

Du må ikke fyre medarbejdere under perioden du anvender lønkompensationsordningen.

Du skal efterfølgende, med revisorbistand dokumentere, at du har hjemsendt de berørte i den angivne periode.

Medarbejderen skal have være ansat før 9. marts for at være omfattet af ordningen.

Allerede opsagte medarbejdere kan ikke omfattes.

At ordningen skal omfatte mindste 30% ELLER 50 betyder at f.eks 1 ud af 2 ansatte er over 30%

Der kan formentlig godt hjemsendes i hold - når det blot omfatter 30% viser de seneste oplysninger - men vent til alt er klart, så I ikke få ramt ved siden af skiven.

Medarbejdere, der er hjemsendt med løn skal afholde feriedage  og er det i den fulde tremåneders periode fra 9. marts til 8. juni 2020, er der tale om fem dage. For medarbejdere, der er hjemsendt i en kortere periode, svarer antallet af dage til 1,67 pr. måned, vedkommende er hjemsendt. Har medarbejderen ikke ferie til overs, kan denne holde ferie uden løn, eller vælge at bruge fra næste ferieår.
Ønsker medarbejderen selv at afholde f.eks planlagt ferie i perioden, kan dette aftales.

Indgås der aftaler om lønnedgang kan virksomheden stadigt deltage og de hjemsendte sendes så hjem efter samme regel om 75% af lønnen. I så fald skal medarbejderen ikke afholde de 5 feriedage under kompensationsperioden.

Opstår der særlige behov i virksomheden - f.eks sygdom hos de der ikke er hjemsendt, eller mangel på arbejdskraft som følge af uventede nye ordrer – kan hjemsendte medarbejdere på lønkompensation tilbagekaldes til arbejdet i en periode. Medarbejderen kan pålægges at genoptage arbejdet med dags varsel.

Ansøgning sker til erhvervsstyrelsen og der vil blive udsendt klar besked om hvordan Det forventes man kan søge fra uge 13 men der arbejdes på at få det på plads tidligere. Der udbetales på baggund at virksomhedens antal medarbejdere som grundet Conona er hjemsend med løn. Medarbejderne skal i ansøgningen angives med CPR nr og virksomheden skal angive den forventede periode og kan få kompensation fra 9/3 og frem til 9/6 i første omgang. Ansøgningen bygger på virksomhedens tro og love erklæring men følges op med kontrol (revisor)Jeg forudsætter klart, at der ved beregning af 30% ansatte eller mindst 50 ansatte - regnes ud fra fuldtidsansatte. Det bør betyde at ved allerede 1 ansat er der kompensation hvis en hjemsendes. (en vil så ofte være at man i princip er to ansatte birmat - chefen som jeg ikke tror nødvendigvis er omfattet - se næste afsnit + den som hjemsendes)


·       Fra alle sider gøres klart, at dette ikke er sidste initiativ, så der kan forventes andre pakker, som jeg håber, også kan omfatte de helt små selvstændige og som også kan forventes evt. at dække, helt specielt hårdt ramte brancher, typisk rejse – hotelbranchen, hvor Dansk Erhverv og 3F allerede har indgået aftaler om mulig hjemsendelse uden løn, som jo så nu kombineres ind med den nye pakke omtalt her. Luftfart, rejse-og hotelbranchen er givet nogle af de første til at anvende den her omtalte pakke og her må forventes en vis taknemmelighed over, at ordningen skal træde i kraft fra 9/3 bagudrettet.

Problemer er der fortsat. En del virksomheder som er hårdest ramt, virker allerede nu til alligevel at se det nødvendigt at fyre medarbejdere. Det skyldes, at disse virksomheder mener at være så hårdt ramt, at selve det at skulle betale 25% af lønnen, og for de højtlønnede endnu mere, vil kunne være ødelæggende for dem som virksomhed, ligesom de frygter, at effekten for deres brancher, uanset hvad, vil strække sig langt ud over 3 måneder  

Det er nok uundgåeligt, at der vil være utilfredshed, og virksomheder som ikke kan dækkes af som de måtte have behov for det, men der er næppe tvivl om, at pakken samlet er meget hurtigt udarbejdet og med et enestående samarbejde i trepartsforhandlinger, i alle fald må sætte et eksempel.

Det er givet et stort problem for de brancher hvor erhvervsgrundlaget helt reelt er bort. Det er typisk sådan noget som rejsebureauer og hoteller, som jo skal binde sig til at holde medarbejdere betalt i et vist omfang i mindst 3 mdr - uden håb om overhovedet at kunne få indtjening i en periode som rækker langt over 9. juni hvor medarbejderne jo så igen skal på på fuld løn.

Disse brancher ville givet gerne kunne vælge at afskedige en del af medarbejderne helt, så de var ude fra nu, og også efter 9. juni, og så beholde andre, som de  ville lønne, med den aftalte kompensation fra staten. Et alternativ for disse kunne have været, at medarbejdere kunne være under opsigelse (som ofte kunne være opsigelsestid på over de 3 mdr. pakken gælder) således, at en opsigelse kunne trækkes tilbage 9/3 hvis der igen var behov for medarbejderne, men kunne træde i kraft, hvis det stadigt var helt nødvendigt at skære ned.

Disse brancher, og de små SMV er dermed næppe specielt tilfredse med ordningen, men det ændrer ikke ved, at mange andre - formentligt op mod de omtalte 70.000 stillinger, vil kunne have stor fordel af aftalen.
Det skal blive spændende at se, hvad der kan komme af aftaler for de helt små, inkluderende enkeltmandsvirksomheder og selskaber med blot ejer som ansat.

Specielt de helt som virksomheder, som ikke endnu har kunne udvise overskud, vil nok kunne blive efterladt uden nogen form for støtte, da de ikke, via regnskaberne, har mulighed for at vise, at de reelt er "sunde virksomheder"

HVORDAN SØGES:

Der er ikke åbnet endnu men alle får direkte besked. I skal have denne dokumentation klar.
  1. Andel af medarbejdere, der skal hjemsendes (mindst 30 % eller min. 50 medarbejdere).
  2. CPR-nummer, løn og beskæftigelsesgrad (er medarbejder fuldtids- eller deltidsansat) per medarbejder.
  3. Periode, der ønskes kompensation for, samt begrundelse herfor, fx arbejdsmangel.
  4. Tro- og love erklæring fra ledelsen på, at oplysningerne er korrekte.
STATSGARANTEREDE LÅN:

Bankerne har fået frigivet en pulje afsat til Cyklisk kapitalbuffer, hvilket øger deres udlån grundlag meget. Hertil afsætter staten midler til via vækstfonden at kunne yde statsgaranti for sådanne lån.

En god hjælpe side til alle initiativer er HER 

Jeg blogger her bare efter min bedste viden, og kan ikke holdes ansvarlig for evt. fejl eller misfortolkninger i mine tekster.


SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

    

Ingen kommentarer:

Send en kommentar