mandag den 4. januar 2021

Forskudsferie i nye samtidighedsferie


Fra 1/9-2020 har den ny ferielov været i fuldt i kraft.

Med den nye ferielov og princippet med samtidighedsferie ændrer ikke ved, at lønmodtagere fortsat optjener 25 feriedage om året, eller 2,08 feriedag pr. måned, samt for mange overenskomstmæssigt 5 feriefridag, også kaldet 6. ferieuge.

Det nye er, at vi må holde ferien allerede i måneden efter vi har optjent den. Med andre ord kan vi holde ferien i takt med, at vi optjener den 

I gamle ferielov opsparede man ferien under året - f.eks 1/1 til 31712 - 2018, men skulle anvende den i perioden 1/5 til 30/4 2020

I den nye ferielov kommer ferieåret til at vare 12 måneder - fra 1. september til 31. august. Som noget nyt får vi en afholdelsesperiode, der løber fra 1. september til 31. december det efterfølgende år - eller 16 mdr

Jeg skal ikke her komme ind på hele ferieloven, blot gøre opmærksom på, at retten til at holde ferie på forskud, IKKE er en ret i sig selv, men noget der skal aftales.

Det vil være klogt af dig, at indgå aftale med medarbejderne om hvorvidt de må afholde ferie på forskud. Det er generelt uden risiko for dig, for siger de op, trækkes den for meget afholdte ferie i sidste løn.

Forskudsferie kan være nødvendigt for mange, da de som afholder f.eks 3 ugers sommerferie, derefter kun vil have mindre end 2 (1,67) dage tilbage når ny ferieår starter, og det betyder der ikke kan spares dage nok op til fuld efterårsferie og juleferie, med de 2,08 feriedage per måned, og så kan man aftale forskudferie, så man afholder ferie inden man faktisk har optjent den.

Man KAN også vælge, at medarbejderen selv betaler for feriedage der afholdes uden de er optjent, men jeg forventer, at de fleste, i og med risiko er minimal, vil vælge at acceptere, at der anvendes forskudsferie. 

Dette bør du bare klart aftale med dine ansatte (eller hvis du er ansat, se at få afklaret med din arbejdsgiver.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar