torsdag den 29. november 2018

Debet og kredit

Alt for mange der bogfører selv, er i tvivl om noget skal i - DEBET ELLER KREDIT. 



Det er synd, for det er faktisk ret let. De fleste regnskabsprogrammer, klarer det automatisk når der vælges køb eller salg, men det er sjældent, man kommer gennem et regnskabsår uden, man skal lave nogle manuelle bogføringsposter. Derfor disse simple "regler".

1

Kredit vises med minus og tastes, hvis man taster helt manuelt - med minus
Debet vises med plus og tastes så, hvis man taster manuelt - med plus tegn.

2.
Salg generelt tastes i kredit = minus.
Køb og udgifter tastes i debet = plus.

3. Vigtig og let huskeliste hver gang du skal bogføre:


Penge ind i banken er altid plus = altid debet og så er den anden side af posteringen - nemlig normalt et salg - altid minus = kredit for at få balance.
Penge ud af banken er altid minus = altid kredit – og så er den anden side af posteringen - oftest et køb - altid plus = debet for at få balance.
Ved at tænke på om bank får penge ind og er debet - eller penge ud og er kredit, er det let at vælge modposten der jo så altid er modsat blot.

---------------------
Da salg og indtægter tastes som kredit med minus foran og udgifter med plus, så bliver overskud i firmaet vist med et minus i regnskabet - Det er lidt finurligt for mange, men lev med det - der er gode forklaringer som du bare kan gi pokker i 😅. 

Det forvirrer en del, men er et vigtigt princip, som du måske kan forstå ved at tænke på, at det overskud jo så tilhører ejerne, og dermed skyldes fra firmaet til ejerne - en slags "gæld" fra firmaet til ejer. Det er en forsimplet forklaring, men måske hjælper den lidt.

Håber de simple regler 1 til 3 kan gøre det lidt lettere. 
-----------------------------------


SE MEGET GERNE MINE 8 E-BØGER OG PAPERBACKS SOM ER GULD VÆRD FOR MANGE MED LINK TIL INDHOLDSFORTEGNELSE OG KØB. MANGE AF DEM KAN SPARE DIG PENGE I DET DAGLIGE I FIRMAET:

Dette er links til alle bøgerne – og du kan se indholdsfortegnelse inden du beslutter dig.

”START-UP" Komplet iværksætter ”bibel” – Lækker inspirerende hardcover bog med alle former for virksomhed, IVS + ApS og masser af inspirerende materiale at kaste sig over, og siden som uundværligt opslagsværk

"Grundbog til dig der vil være selvstændig". E-pub bog med ALT det grundliggende skrevet let fatteligt for dig der vil være selvstændig - for alle virksomhedsformer - stiftelse og hele driften

”Jeg vil være SELVSTÆNDIG" Alt om at stifte og drive Enkeltmandsvirksomhed, PMV og I/S, samt selskaber som IVS og ApS

Introduktion Til REGNSKAB – en begynderbog om regnskab og bogføring

”Fradrag” Generelt om regler og praksis i fradrag + alfabetisk ordnede fradrag

"ApS" Alt om anpartsselskaber

”IVS” – Om at stifte og drive Iværksætterselskab - IVS

”Personlig virksomhed” Om at stifte og drive enkeltmandsvirksomhed, PMV eller I/S

Ingen kommentarer:

Send en kommentar